Now Reading
Peace, love and kWh

Peace, love and kWh

Anul acesta se împlinesc fix 50 de ani de la cel mai flower power concert din istoria festivalurilor: Woodstock Festival. Am căutat în sertarele istoriei Beetle și Bulli la Woodstock și le-am găsit poveștile.

Înainte de a începe lectura, pune-ți cel mai hippie playlist pe care îl ai sau lasă-ne pe noi să te introducem în atmosferă:

15 august 1969. A fost momentul în care Volkswagen a devenit, în mod evident, marca preferată a celor ce aderaseră la curentul hippie, în Statele Unite ale Americii. La doar trei săptămâni de la aselenizare și de la primul pas pe Lună al omului, pe terenul unei ferme din statul New York avea să se desfășoare, timp de 3 zile, în 15-17 august, cel mai important festival de muzică de după Războiul din Vietnam, Woodstock Festival.

Sub deviza “trei zile de pace și muzică”, evenimentul a fost o descătușare a tinerei generații după evenimentele studențești din America din 1968 și a războiului din Vietnam. În comunitățile boeme, Volkswagen deja devenise un manifest împotriva consumerismului, iar pentru generația Woodstock deținerea unui Beetle sau a unui Bulli reprezenta forma evidentă de răzvrătire împotriva consumerismului și a mașinilor mari și scumpe ale Americii.

The Light Bus – probabil cel mai faimos Bulli din istorie

Cum a ajuns The Light Bus la Woodstock și a devenit un icon hippie?

“Light” era numele unei trupe de rock din Baltimore, care se deplasa la concerte într-un Kombi split din 1963. Trupa i-a cerut artistului Bob Hieronimus să le picteze un bus magic, care să inspire armonie, pace și iubire. Așa a apărut The Light Bus, cu toate simbolurile mistice care defineau scena socială, muzicală și artistică a anilor ’60 în America. Trupa Light a fost invitată să concerteze la Woodstock, dar au hotărât să accepte gig-ul în ultimul moment, când deja coloanele de mașini și de oameni de pe traseu făceau inaccesibil drumul spre scenă.

Politia a refuzat să îi lase să intre, așa că solistul i-a impresionat (a se citi “păcălit”), spunând că mașina era așteptată la expoziția de artă a festivalului. Busul s-a infiltrat în marea de oameni și a devenit unul cu Festivalul.

Celebra fotografie a busului a fost făcuta de Associated Press și a apărut în revista Rolling Stones. 50 de ani mai târziu, fanii festivalului l-au convins pe artistul Bob Hieronimus să creeze o replică aniversară a lui The Light Bus. Bob și echipa lui au studiat din nou toată simbolistica perioadei Woodstock și arhivele foto, pentru ca noul bus al speranței și al iubirii să fie pictat fidel celui original.

Volkswagen sărbătorește trecutul hippie al busului, cu încredere spre viitor. ID. Buzz va fi primul van multi-variabil electric din lume care va dispune de un mod de condus complet autonom. ID. Buzz va dispune de o autonomie de 600 de kilometri și va oferi până la 8 locuri și 2 portbagaje.

Iar dacă nu te-am plictisit prea tare până acum, iată câteva fun facts* din organizarea Woodstock din 1969:

  • Festivalul a fost organizat de patru tineri și nici unul dintre aceștia nu depășea vârsta de 26 de ani. Doi dintre organizatori (Roberts și Rosenman) proveneau din familii bogate de comercianți, având posibilitatea să investească bani pentru acoperirea cheltuielilor de organizare. Cei doi publicaseră un anunț în cotidianele The New York Times și The Wall Street Journal, care suna astfel: „Tineri cu capital nelimitat în căutare de oportunități de investiții interesante, legitime și propuneri de afaceri”. Lang și Kornfeld au observat anunțul și s-au întâlnit cu ceilalți doi pentru a discuta crearea unui studio de înregistrare în Woodstock, dar ideea a evoluat într-un festival de muzică și artă în aer liber, prevăzut inițial la o scară mai mică.
  • Biletele pentru eveniment costau 18 dolari, dacă erau luate în avans și 24 dolari la intrare. Woodstock a devenit un „concert liber” (“Free Concert”) numai după ce a fost evident faptul că evenimentul atrăgea sute de mii de oameni – mai mulți decât numărul pentru care se pregătiseră organizatorii.
  • În prima zi de concert, vineri la prânz, coloanele de mașini se deplasau cu 10 km în 5 ore, ajungând ca în cele din urmă șoferii să-și abandoneze mașinile pe șosele, ultimii 10-20 km parcurgându-i pe jos.
  • Pe aceea pajiștea de la Woodstock s-au înghesuit o jumătate de milion de oameni, alte trei sferturi de milion fiind nevoite să se întoarcă, după ce s-au convins că nu mai pot înainta.
  • Evenimentul trebuia să aibă loc inițial în în cei 300 de acri (1,2 km2) ai parcului Mills Industrial Park în orașul Wallkill din statul New York. La începutul lunii iulie, consiliul orașului a adoptat o lege prin care orice reuniune de peste 5.000 de oameni necesita permisiune. Astfel, pe 15 iulie 1969 organizarea festivalului a fost interzisă.
  • Festivalul s-a ținut pe terenul de 2,4 km2 al unui fermier din apropierea cătunului White Lake, în orașul Bethel, la 69 kilometri de Woodstock.

*) Sursa: Wikipedia

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.